Hoppa till textinnehållet

Tips & råd från oss

Här har vi några aktuella tips och svar på några av de vanligaste funderingarna just nu.

Pension och företagande

Som företagare är det mycket att hålla koll på. Här har vi samlat läsning som du kan ha nytta av när det gäller pension.

 

Leende, äldre man som står vid framdörren på sin bil

Frågor och svar företag

 • • Analysera läget. Hur ser de ekonomiska förutsättningarna ut och vilka är de största utmaningarna?
  • Håll koll på kostnader och intäkter. Se till att fakturera och betala i tid. Gör en likviditetsplanering för att se vilka konsekvenser uteblivna intäkter ger, samt vad högre kostnader med mera har på kassan, på kort och långt sikt.
  • Se till att ha rätt avtal på plats.
  • Lyft blicken. Vad händer i omvärlden och vad tror du kommer hända framåt som kan påverka din verksamhet? Och hur ska du agera på det?
  • Våga fråga! Använd ditt nätverk, prata med andra företagare och rådgivare. Våga be om hjälp, i tid.
  • Ordning och reda och struktur är en bra grund för ett lyckat företagande.

 • Det finns många olika sätt att ställa om och det beror också på i vilken bransch du är verksam. Några generella råd, är att fundera på om du kan bredda eller rikta dig till nya kundgrupper. Kanske kan det också vara dags att hitta nya sätt att nå ut. Vi ser till exempel många fysiska butiker som har börjat sälja varor via nätet. Fler och fler restauranger erbjuder take away och hemleverans. Andra har ställt om sin produktion eller erbjuder tjänster digitalt istället för via kontor och fysiska besök.

 • • Bestäm vilken typ av e-handelsplattform som passar dig och som kan ge en smidig kundupplevelse.
  • Vilka betallösningar vill du kunna erbjuda? Kort, Swish, faktura, kredit? Eller en kombination?
  • Hur tänker du kring ditt lager och hur ska varorna skickas till kunderna? Löser du det själv eller tar du hjälp av en distributör? Fundera även på hur du ska hantera eventuella returer.
  • Hur ska dina kunder hitta till ditt företag och hur tänker du marknadsföra dina varor och tjänster?
  • Sätt dig även in i vilka lagar som gäller vid e-handel, bland annat e-handelslagen och lagen om distansavtal.

 • Är du gift kan det vara bra att se över behovet av ett äktenskapsförord. Utan äktenskapsförord ingår bolagets värde i en eventuell skilsmässa, så det är bra att se över om du vill att bolaget ska vara enskild egendom eller ingå i bodelningen som giftorättsgods.

  Ett kompanjonavtal bör finnas på plats om du startar bolag tillsammans med andra. Där reglerar ni till exempel hur ni ska driva företaget och hur vinsten ska fördelas. Du behöver också sekretessavtal för att skydda bolagets idéer och anställningsavtal om du har anställda.

  Det är bra om du går igenom med en jurist vilka avtal som passar för dig och ditt företag och även få hjälp att skriva avtalen så att de blir juridiskt korrekta.

 • Även om det är hårdare krav på företagare för att ta del av arbetslöshetsförsäkringen, företagare kan till exempel inte vara deltidsarbetslösa utan måste lägga sitt företag vilande, kan ett medlemskap i en a-kassa ändå vara en bra trygghetsinvestering. Speciellt i tider som dessa. Försäkringen finansieras dessutom till stor del av den arbetsmarknadsavgift (del av arbetsgivar- och egenavgifterna) som företagare betalar till staten. De cirka 150 kronorna per månad som ett medlemskap kostar utgör skillnaden mellan att som arbetslös leva på runt 500 kronor eller upp till 1 200 kronor per dag de första hundra dagarna. Notera att det finns grundvillkor man som arbetslös måste uppfylla för att vara berättigad ersättning samt att det nu är tillfälliga regler och ersättningsnivåer för arbetslöshetsförsäkringen. Vi rekommenderar därför att du kontaktar en a-kassa för att få mer information om aktuella villkor.

 • Många företagare glömmer att sjukdom, olyckor och omvärldshändelser kan påverka möjligheten att driva företaget. Men att planera framåt – för sig själv, familjen och eventuella anställda – kan vara avgörande om något oförutsett skulle hända. Vilka försäkringar som passar är alltid individuellt, men en bra start är att matcha ett upplägg som om man vore anställd med kollektivavtal. Det innebär att du täcker in sjukdom, olycksfall, dödsfall och självfallet framtida pension.

 • Om din hobbyverksamhet börjar generera mer vinster skulle man kunna säga att det är dags att gå över till ett aktiebolag. Har du en enskild firma är du som driver bolaget personligt ansvarig för företaget, och företagets ekonomi är nära sammanflätad med din egen. Du beskattas även som tjänst för all vinst. Med ett aktiebolag har du bättre förutsättningar att styra dina inkomster och du kan till exempel välja hur mycket du behåller som vinst i bolaget och vad du tar ut i lön.
  Det är också bra att skilja på din privatekonomi och företagets ekonomi och du skulle också kunna känna att du tryggar upp för familjen om det går dåligt för företaget och det kanske går i konkurs. Då är skadan begränsad till aktiebolaget. Om du har lämnat privata säkerheter för lån som övertas av aktiebolaget, har du dock fortfarande ett personligt betalningsansvar för dem.