Våra tjänster

Filmstigen

Sparbanksmiljonen_Filmstigen

Hos Filmstigen ges barn och unga i hela Gävleborgs län en röst, ett sammanhang, gemenskap och en möjlighet att äga sin egen berättelse. Det är viktigt att det finns plattformar för alla ungdomar att växa och känna sig trygga på, även de som har andra intressen än exempelvis idrott, därför behövs Filmstigen i vår bygd.

Vi ansöker för att fortsätta bygga en plattform för kreativitet, trygghet och gemenskap för länets unga.

Filmstigen är en kreativ plattform där unga från hela Gävleborgs län får mötas via lokala träffar, läger och kurser för att lära sig om film, bygga ett nätverk, öka sin filmkunnighet och skapa film tillsammans. Drivkraften bakom Filmstigen är att ge barn och ungdomar en röst, att bedriva verksamhet inom film på platser där det inte finns tillgång till filmskapande för unga.   

Filmstigens aktiviteter består bl.a. av ett läsår med lägerhelger, längre sommarläger, regelbundna workshops under skolloven, och prova på-tillfällen på länets fritidsgårdar och skolor. Filmstigen samarbetar också med lokala arrangörer som filmfestivaler och biografer, där vi arrangerar workshops, visningar och filmtävlingar. Under läsåret skapar vi egna projekt och jobbar dessutom mot gemensamma slutprojekt. Vår vision är att på sikt bygga en infrastruktur för unga filmintresserade i Gävleborgs län och att Filmstigen ska finnas som ett alternativ till kulturskolans utbud, eftersom det är svårt att bedriva filmverksamhet inom kulturskolan på landsbygden. 

Hela vår samtid kretsar till stor del kring rörlig bild, kanske framförallt för dagens unga. Därför är det viktigt att de får chansen att lära sig om hantverket rörlig bild och lära sig att förhålla sig till vad de ser. Idag erbjuds film tyvärr bara hos två av länets tio kulturskolor, och det är komplicerat att bedriva filmverksamhet inom kulturskolan i en landsbygdskommun. Grupperna blir ofta för små, det är svårt att få tillgång till bra resurser, kunniga pedagoger och teknik. Film som ämne har inte samma traditionella plats i utbudet av fritidsaktiviteter som exempelvis musik eller idrott, men det är viktigt att det finns plattformar för ALLA ungdomar att växa och känna sig trygga på, även de som har andra intressen än exempelvis idrott. Därför behövs Filmstigen i vår bygd.  

I Barnkonventionen står det att varje barn har rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet och att barn ska ha rätt att fritt uttrycka sina åsikter i alla frågor som rör dem (artikel 12 & 31). Därför blir Filmstigens verksamhet en fråga om demokrati och yttrandefrihet. Att få äga sin egen berättelse, att äga bilden av sin hembygd. För vems är egentligen berättelsen vi ser skildrad i film och TV och online? Det saknas historier från landsbygden i allmänhet och från Gävleborg i synnerhet. Om man som ung får lära sig uttrycka sig demokratiskt och om man får en möjlighet att hitta sin röst, kan man delta i samhället och undvika utanförskap.   

Enligt BRÅ skyddar följande faktorer barn och unga mot kriminalitet och utanförskap: Att ha en aktiv fritid och trygga rutiner, att känna tillhörighet och gemenskap, att göra saker tillsammans med vuxna, att ha vuxna förebilder som säger ifrån och sätter tydliga gränser, samt vuxna som frågar och lyssnar. Hos Filmstigen får ungdomarna ett sammanhang och ett nätverk, med stöd av trygga och erfarna pedagoger.  

Filmstigen drivs av studieförbundet Bilda i samarbete med region Gävleborg och följande kommuner: Nordanstig, Hudiksvall, Ljusdal, Bollnäs, Söderhamn, Ovanåker och Sandviken. Förra året skapade vår grupp två filmer som båda blev uttagna till EXIT Filmfestival och den ena vann första pris och fick därmed tävla i SM i ung film på Novemberfestivalen i Trollhättan, vilket också är ett kvitto på att verksamheten fungerar på många olika plan.  

Vi har i nuläget byggt upp ett brett kontaktnät av ungdomar och fler tillkommer hela tiden, så det finns ett stort behov för verksamheten. Men de minskade anslagen till studieförbunden har gjort det svårt att genomföra Filmstigen utan extern hjälp.